Numele localităților aflate în administrație:
Şiştarovăţ, Cuveşdia, Labasinţ, Varniţa
Așezarea geografică:
Partea de sud a judeţului Arad la o distanţă de 45 km faţă de Municipiul Arad şi 10 km faţă de oraşul Lipova
Activități specifice zonei:
Creşterea animalelor
Agricultură
Expolatarea lemnului
Apicultură
Silvicultură – fond de vânătoare
Activități economice principale:
Exploatarea lemnului
Obiective turistice:
Tabără de copii Şiştarovăţ
Asociaţia creştină – O întindere de mână
Izvoare minerale
Evenimente locale:
Hramul Bisericii la 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
Facilități oferite investitorilor:
Teren intravilan disponibil – posibilităţi de închiriere şi concesionare
Alimentare cu energie electrică
Reţea telefonie fixă şi mobilă
Asigurare căi de acces
Posibilităţi de investiţii în îmbuteliere apă minerală
Proiecte de investiții:
Agroturism – Labașinţ
Introducerea reţelei de apă-canal în comună
Punerea în exploatare a unui izvor de apă minerală prin concesionare sau asociere
Modernizare drumuri comunale
Reparaţii cămin cultural, dispensar uman
Informatii utile:
– Primaria comunei Sistarovat, adresa: str. Principala, nr.116, jud Arad,
– Caminul cultural: modernizat partial, 120 locuri
– Bibloteca: 5.155 volume la dispozitia cititorilor
– Mijloace transport public calatori: Lipova (plecari la orele : 06.00 si 15.00 ) – Sistarovat (plecari la orele 06.40 si 15.30)
Tel : 0257/434201,
Fax : 0257434200
Prezentare istorico-geografica :
Comuna Sistarovat-atestata documentar ca localitate exixtenta din anul 1440- se afla situata la 69 km de Timisoara,in partea de sud a judetului Arad la o distanta de 42 km de Arad si 10 km de Lipova, in prezent apartine judetului Arad.
Sistarovatul este asezat pe un golf al Campiei Aradului si pe albia majora a paraului Valea Sistarovatului sau Valea Satului , care izvoraste din dealul Tarseli, fiind situata intr-o zona colinara din piemontul Lipovei care se prezinta sub forma de podis, cu aspect colinar sfartecat de paraie si izvaoare ce-si au originea in aceleasi dealuri curgand spre N si varsandu-se in Mures.
Dintre proeminentii oameni care s-au nascut in comuna Sistarovat si care au pregatit si infaptuit dezideratul de veacuri al Unirii Transilvaniei cu Romania , s-a inscris cu un rol de seama – Dr. Ioan Suciu (1862-1939)– devenit avocat si conducator politic roman- nascut la Sistarovat, a frecventat si terminat cursul primar in Sistarovat 1873, urmand apoi cursurile scolare la Arad.
Ioan Suciu detine un rol important in convocarea si organizarea Marii Adunari Nationale de la Alba-iulia activand in pregatirea si organizarea ei. De-a lungul vietii ioan Suciu a martirisit ca este ,,doar un strop mic in aceanul romanesc”.
O alta personalitate care s-a nascut in Sistarovat este Sever Bocu (1874-1950) – cunoscut luptator in Partidul National al romanilor din Ardeal si Banat- ministrul Banatului, perioada in care a ridicat Lipova la rangul de oras, iar propria casa a transformat-o in muzeu.
O alta personalitate marcanta a localitatii Sistarovat este Dr. Avocat Avramescu Vasile.
Din punct de vedere geologic si litologic zona este asezata in depresiunea Panonica, iar formatiile geologice apartin Quaternarului, roca muma este argila iar in unele locuri solurile sunt carbonate si au ca roca subiacenta nisip usor gresificat. Teritoriul se afla din punct de vedere hidrologic in bazinul Muresului.
In componenta comunei intra: satul de resdinta Sistarovat si localitatile Cuvesdia, Labasint si Varnita situate la distante cuprinse intre 6 km – 10 km.
Legatura comunei cu resdinta judetului este asigurata prin drumul de interes judetean Sistarovat –Lipova, si drumul de interes national Lipova –Arad, iar cea mai apropiata statie CFR este Radna la o distanta de 12 km.
Populatia comunei este in prezent de aproximativ 500 de suflete.
Comuna Sistarovat are un profil economic agrar dipunand de 5348 ha teren agricol iar fondul forestier este in suprafata de 6600 ha.
Atestat documentar in anul 1440, numele comunei Sistarovat se presupune ca ar veni din slava: sesta-sase, iar rovat-rovine-izvoare.Deci semnificatia numelui ar fi ,, satul cu sase izvoare”.
Se spune ca motivul pentru care a fost ales acest loc, nu tocmai preilnic, pentru a se constitui o asezare omeneasca( locul era deluros su impadurit) este tocmai existenta acestor sase izvoare care sunt urmatoarele:
-Fantana Suritestilor situata pe deal in partea de vest a comunei;
-Fantana Blaguestilor situata in Mlaca in partea de SE a comunei;
-Fantana,, de la tiganii din vale” in partea de SE a comunei
-Fantana din paraul Bugionilor, in partea de E a comunei
-Izvorul Feredeu aflat in centrul comunei;
-Izvorul lui Poncea aflat tot in centrul comunei .
Se stie ca satul nu a luat fiinta in forma lui actuala, adica la numerele de casa care sunt acum existente, ci pe dealuri, iar locuintele lor se numeau salase.In anul 1754 din salasele dislocate, se aduna oamenii si se formeaza satul cu strazi paralele, la vremea aceea Sistarovatul apartinea comitatului Lipovei Si cetatii Soimos.
Intre anii 1725-1735 in zona au fost adusi colonisti olteni, consecinta colonizarii a fost sporirea numarului populatiei , astfel incat a fost necesara asigurarea locuintelor si injghebarea micilor gospodarii, lucru care se realizeaza prin planul de sistematizare austriac care presupunea dispunrea locuintelor pe aliniamente paralele, cu strada principala si strazi secundare.Astfel ca mutarea realizata in anul 1754 a fost facuta pe un teritoriu dinainte delimitat si sistematizat, mai ales pe partea de N a satului, denumita Valea Satului.Cu toate acestea centrul satului a ramas multa vreme pe deal in jurului bisericii de lemn care a dainuit pana in anul 1882 cand s-a cladit pe vale actuala biserica.
Pana la anul 1882, biserica se afla sus pe deal la numarul 203, loc unde functiona si scoala. .In anul 1882 s-a construit biserica actuala din caramida in stil Barok- Vienez la construirea careia si-au adus contributia Doctor Ioan Suciu, doctor Victoria Avramescu si Sever Bocu , iar vechea biserica din lemn fiind demolata.Biserica veche de lemn avea hramul,, Adormirea Maicii Domnului”, hram preluat si pastrat si pentru actuala biserica.
In secolul al XVIII – lea si inceputul secolului urmator s-a constituit traditia scolara in majoritatea localitatilor aradenr.Scoala sateasca este o institutie cultural –educativa in viata satului.
In Sistarovat scoala functiona intr-o cladire din lemn construita in anul 1856. Inrtre anii 1900-1905 scoala functiona in diverse case din cauza ca vechea scoala erea improprie sustinerii cursurilor.In anul 1905 incepe construirea scolii din caramida la numarul de casa 175.Intre anii 1912-1913 se ridica a alta cladire servind drept scoala dar care nu va fi terminata decat in anul 1928.
De si Scoala din Sistarovat nu a beneficiat de dotari moderne, prin perseverenta o parte a elevilor acestei scoli in timp au devenit medici, avocati, ingineri, profesori.
In dezvoltarea comunitatii un rol determinant il are latura culturala, astfel ca inainte de primul razboi mondial in localitate functiona un cor barbatesc si o formatie de caluseri. Din pacate acest cor care intre timp a devenit cor mixt este pe cale de disparitie.
Se recunoaste ca viata poporului se oglindesc in obiceiurile populare care sunt o creatie spirituala a sa.Dintre obiceiurile practicate putem aminti:
-Plecatul tinerilor in armata;
-Obiceiuri de nastere;
-Obiceiuri de logodna;
-Obiceiuri la nunta;
-Obiceiuri la inmormantare;
-Boceala mortului.
-Descantecul – de deochi;
-de speriat.
Obiective turistice de pe raza comunei :
Localitatea Sistarovat este situata la o distanta de 10 km. de orasul Lipova si 42 km. de Arad, pe ruta D.J 572, in imediata vecinatate a a statiunii Lipova-Bai.
Atat cadrul natural al localitatii ( com.Sistarovat si satele apartinatoare – Cuverjdia, Labasint si Varnita se afla inconjurate de o vasta suprafata impadurita de cca. 6.600 Ha.) cat si vecinatatea statiunii mai sus amintite o recomanda cu prisosinta pentru dezvoltarea unor activitati agroturistice si de refacere. In acest sens, merita amintit faptul ca : .
-in ultimii ani in loc.Sistarovat a fost inaugurata tabara de copii : « O Intindere de Mana » cu o capacitate de cazare de 80 de locuri, iar o alta tabara este in curs de finalizare ;
-in satul Cuverjdia a fost dat in folosinta un Centru de Reabilitare pt. Copii cu 35 de locuri, localul care-l gazduieste fiind reabilitat in intregime;
-in satul Labasint firma S.C.,,Agro Sirene” a dezvoltat un proiect de mari dimensiuni in agroturism pe aproape 150 Ha.cu multiple facilitati destinate turistilor.
O alta sansa pt. Comuna Sistarovat o reprezinta izvoarele minerale situate pe teritoriul administrativ al comunei, de-a lungul DJ 572 cu un excelent potential de valorificare industriala.
In sprijinul celor de mai sus, un argument deloc de neglijat este lipsa oricaror surse de poluare industriala.